ebola

Informare despre virusul Ebola


                In luna august 2014, epidemia inceputa de la sfarsitul lunii decembrie 2013 de virusul Ebola in zona Africii de Vest a fost clasificata de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) ca “Urgenta de Importanta Internationala a Sanatatii Publice” .

                Pentru majoritatea tarilor Europene aceasta clasificare nu are un impact direct deoarece toate masurile recomandate de diagnostic si dezinfectie corespunzatoare sunt deja puse in practica. Riscul de infectie in Europa, datorat de exemplu turismului este mic, dar nu poate fi exclus in totalitate. 

-Agentul patogen Ebola: 

Ebola este un virus incapsulat, filiform, ce face parte din familia de virusi filoviridae. Aparitia acestui virus trebuie raportata imediat Departamentului Sanatatii Nationale. 

             - Cai de contaminare: 

                Virusul Ebola se transmite de la un om la altul prin contact neprotejat cu fluidele corpului contaminat, cum ar fi: sange, excremente, saliva sau sperma. Patogenul ramane activ timp de mai multe zile in fluide sau in materiale uscate contaminate si mai poate fi transmis prin utilizarea instrumentarului medical infectat (ex. seringi). Pana acum nu au fost raportate cazuri de transfer patogen pe calea aerului. 

             -Simptomatologie si evolutia bolii: 

                Infectia debuteaza cu simptome nespecifice, cum ar fi febra, dureri de cap, dureri musculare, varsaturi si diaree. Evolutia clinica duce catre febra hemoragica (VHF), o boala la care apar sangerari si vatamari ale organelor interne. Boala are o rata a mortalitatii de 50-90%. 

              -Masuri de protectie, prevenire si decontaminare: 

                “Virusii Ebola sunt virusi incapsulati si apartin familiei filoviridae. Trebuiesc utilizati dezinfectanti pentru maini care au cel putin capacitate virucida sau limitat virucida in conformitate cu DVV/RKI* sau EN 14476.” 

Dr. Joachen Steinmann, Director Stiintific in cadrul Instit. De Igiena si Microbiologie Dr.Brill+Dr.Steinmann. Bremen

(*)DVV-Asociatia Germana pentru controlul Bolilor Virale/RKI-Institutul Robert Koch


-Antiseptica, prin H&C Technology S.R.L. va recomanda utilizarea urmatoarelor produse:  

-Dezinfectarea mainilor – Manorapid Synergy si Manorapid RFU

-Dezinfectarea suprafetelor – Big Spray sau Biguacid S.


-Pentru alte recomandari si produse, va rugam sa ne This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Indrumari referitoare la ingrijirea pacientilor contaminati cu virusul Ebola pot fi gasite pe pagina Organizatiei Mondiale a Sanatatii : www.who.int/csr/disease/ebola